Wie zijn wij?


Wij zijn een kleine groep enthousiaste liefhebbers van het in ere houden van de prachtige traditie het Sinterklaasfeest.

De spil van deze groep wordt gevormd door Fred, Ronald en Lars Berg die worden geholpen door een aantal trouwe medewerkers die soms al tientallen jaren zijn verbonden aan de Sinterklaas Groep Bollenstreek.

sinterklaasgroepbollenstreek_voorstelling2011

 

Het begon heel lang geleden. Ronald en Fred waren nog heel klein toen in 1967 Sinterklaas bij ons thuis op bezoek kwam. Het was maar een kort bezoek van 5 minuten maar je keek er elk jaar weer naar uit.

In 1980 gingen we er voor de eerste keer op uit om Sinterklaas te helpen. Dit jaar doen we dat alweer voor de 35ste keer.

In 2009 maken we onze eerste film. “Sinterklaas, de vriend van ieder kind”, naar een idee van Ronald en Fred Berg. “Sinterklaas, de vriend van ieder kind”zijn vier korte verhaaltjes, gebaseerd op vier diaseries van FIBOCOLOR-Beeldonderwijs uit de jaren 60:
–    Pluk en Plok bij Sinterklaas in Spanje
–    Sinterklaas bij Pluk en Plok
–    De kleine Zwarte Piet
–    De grap van Zwarte Piet

De diaseries zijn zo uniek, dat de Sinterklaas Groep Bollenstreek deze prachtige verhaaltjes niet in de vergetelheid wilden laten raken. De diaseries zijn daarom in een “nieuw”jasje gestoken, stilstaande beelden zijn dynamisch geworden. Het verhaal is ingesproken door de groep, waardoor de karakters tot leven komen. Hier omheen zijn korte hedendaagse filmpjes gedrapeerd, die inspelen op het verhaal. Deze DVD is nog te koop via de site.

In 2009 is de eerste theatervoorstelling: “Sinterklaas en het rode cadeau” ter gelegenheid van het 30 jarig bestaan van de groep. Het verhaal gaat over de Paardenpiet en de Kokpiet die een cadeau hebben voor Sinterklaas. Dat cadeau raakt zoek omdat de Hoofdregelpiet het heeft meegegeven aan de Dakpieten. Waar is het cadeau gebleven en wat zal erin zitten? Als het pak dan eindelijk door de dakpieten wordt bezorgd en door het dak op het podium belandt en Sinterklaas het heeft uitgepakt, blijkt het om een gele mijter te gaan. Hoofdregelpiet vindt dat Sinterklaas zich hiermee niet kan vertonen. Hocus Pocus Piet komt te hulp. Samen met de kinderen tovert hij de gele mijter om in een rode mijter.

sinterklaasgroepbollenstreek_sinterklaasvoorstelling_2011

In 2011 spelen we onze tweede Sinterklaasvoorstelling: “De verdwaalde pakjes van Sinterklaas”. Onderdeel van deze wervelende show is de korte speelfilm “De verdwaalde pakjes van Sinterklaas”. Deze film is in eigen beheer gemaakt. Sinterklaas krijgt veel boze brieven van kinderen. Zij hebben een cadeautje in hun schoen gekregen die niet op hun verlanglijstje stond. De Postpiet brengt nog meer brieven. De Hoofdregelpiet vertelt tegen Sinterklaas dat hij te weinig pieten heeft om alles goed te laten verlopen. Pedro en Guanita zijn twee pieten die al jaren mee willen naar Nederland maar steeds geen voldoende halen voor dakklimmen en pakjes inpakken. Hoofdregelpiet laat ze overkomen vanuit Spanje.

Dan is Sinterklaas ook ineens zijn grote rode boek kwijt. Waar is het boek gebleven? Alleen Sinterklaas en de Hoofdregelpiet mogen het boek gebruiken. De Kleermakerpiet heeft het boek niet, wel een rood patronenboek. Kokpiet heeft het boek niet, wel een rood kookboekje. Rijmpiet heeft het boek ook niet. Zijn rode boek is het boek van rijmelarij. Als Sinterklaas en de Hoofdregelpiet in de inpakkamer komen blijkt Guanita het boek van Sinterklaas geleend te hebben en heeft het ook nog eens per ongeluk ingepakt. Als de pieten de pakjes gaan rondbrengen, staat er niet op alle pakjes een naam. Hoe weten de pieten nu of de pop bij Lotte in de schoen komt en de brandweerauto bij Coen? Dan draait Guanita het pakje om en horen zij de pop zeggen “mamma”. Alles komt toch weer goed en het wordt een mooi Sinterklaasfeest. Deze DVD is nog te koop via de site.

In 1994 organiseren we de eerste intocht van Sinterklaas in Lisse. Na dit 18 keer, met veel plezier te hebben gedaan, besluiten we in januari 2013 deze activiteit niet meer op de agenda te zetten en ons vooral te richten op de theaterproducties.

In 2013 stond er een musical op het programma: “De Gouden Staf van Sinterklaas”. Het verhaal gaat over Hansje Veger, de beste schoorsteen veger van Nederland wie boos is op Sinterklaas. Na jaren alle schoorstenen schoon te hebben geveegd en vogelnestjes weg gehaald te hebben zodat de Zwarte Pieten daar niet aan blijven hangen, heeft hij vorig jaar niets van Sinterklaas gehad in zijn schoen. En dit jaar kreeg hij weer niets! Als de Poetspiet erachter komt dat de staf weg is, wordt er een grote zoekactie op poten gezet. Er is alleen één probleem: Sinterklaas mag natuurlijk nergens vanaf weten!…

Wij bezoeken ook kinderen thuis en op school en we komen bij een klein aantal bedrijven langs om daar het Sinterklaasfeest luister bij te zetten.

Vaste hulpjes van Sinterklaas Groep Bollenstreek zijn Ronald Berg, Fred Berg, Lars Berg, Corina van Egmond, Petra Stelma, Pauline van Eeden, Carla Reumerman, Ans van den Nieuwendijk, Marian van Ravensbergen, Dominique de Boer, Robbert Pieëte.

 

In 2014 bestaat de SinterklaasGroep Bollenstreek 35 jaar!

We brachten de musical ‘De Gouden Staf van Sinterklaas’ in ’t Onderdak in Sassenheim.

 

In 2015 en 2016 speelden we de musical “Sinterklaas en de Peper… pepernoten”.